15 May

Miért nem jó a legtöbbeknél az időmenedzsment?

Nem csak a cégvezetőknél, de az alkalmazottaknál is gyakran előforduló probléma az, hogy egyszerűen nem marad idejük egy nap befejezni az összes teendőt, vagy csak nem tudnak rászánni este egy kis időt a kedvenc hobbijukra. Amikor pedig megkérdezünk valakit, hogy ez miért van így, sokszor ugyanaz a válasz érkezik: „egyszerűen nem vagyok jó időmenedzsment terén.” De egyáltalán valóban létezik olyan, aki konkrétan jó benne? A helyzet az, hogy összerakhatsz bármilyen jó tervet a hetedre, maximum papíron fog jól kinézni: amint bejön egy váratlan esemény vagy teendő, rögtön borulhat az egész terv, hiszen hétfőn nem tudhatod, milyen fontos feladattal kell majd szembenézned csütörtökön. Ezen pedig egyetlen időmenedzsment tippgyűjteményes cikk sem fog segíteni, legfeljebb átmenetileg. De akkor mi a megoldás? Ahhoz, hogy a produktivitás terén ne legyenek problémáid, alapjaiban kell megváltoztatnod a hozzáállásodat.

A feladatlista vezetése, a 80/20-as szabály betartása és a rendszeresen koránkelés csak több frusztrációt okoz, mint amennyit segít. Ezt bizonyára már te is tapasztaltad, ezért itt az ideje, hogy változtass, és lerombold magadnak az időmenedzsment tévhiteit, amelyekre sok helyen alapelvként hivatkoznak.

Akkor leszel jobb a produktivitás terén, ha első körben nem az idődet akarod beosztani. Ne próbálj meg mindent betervezni előre, mert annak az lesz a végre, hogy a valóban fontos, eredményt hozó feladatokat akaratlanul is összecsapod. Ezekre inkább szánj rá annyi időt, amennyi csak szükséges. Ahelyett, hogy pusztán az idősávra koncentrálnál, vedd előre az eredményeket, így többé nem fogsz aggódni ahhoz, hogy minél több feladatot megcsinálj minél rövidebb idő alatt. Ha ezt a módszert követed, egy idő után észre fogod venni magadon, hogy minimális feladattal is szuper eredményeket érsz el. Ez viszont csak akkor fog sikerülni, ha nem próbálsz meg mindenképpen ragaszkodni az eredeti tervhez, hanem sokkal rugalmasabban állsz hozzá a napjaidhoz. Értékeld újra többször is a prioritásokat, így lesöpörhetsz minden felesleges dolgot az asztalról, és koncentrálhatsz a valóban fontos teendőkre.